tiistai 16. syyskuuta 2014

Kultasepänala: Hopeinen paperiveitsi, in progress

Anteeksi postailemattomuuteni ja vähäiset kultasepänalan postaukset! Olin kipeänä viime viikon ainokaisen pajatunnin niin en saanut työtäni kuvattua tänne esille... Myöskin suurin osa opinnoistamme on tällä hetkellä teoriaa että töitä ei tule kovin vauhdikkaasti tehtyä :D
No mutta, tässäpä ensimmäinen jalometallinen työmme! Hopeinen paperiveitsi, joka on kyllä vielä aika pahasti kesken mutta valmistuu huimaa vauhtia. Ensimmäisessä kuvassa tosiaan näkyy tämän päivän aloitustilanne, olin edellisellä kerralla saanut hopeanpalan valssattua ja kahvaosan hiottua sekä sahannut osan kuviota. Silloin homma jäi kesken kun katkaisin vahingossa poranterän työni sisään ja päätin jättää sen seuraavalle kerralle ratkottavaksi.
Tämä veitsi on alusta asti ollut varsinainen huonon onnen symboli. Ensin valssasin mokoman aivan liian ohueksi (piti olla 1,1mm, siitä tulikin sitten 0,8mm...) ja pitkäksi (jouduin sahaamaan osan pois, toisinkuin muut). Eipä meinannut tämä suoristuakkaan millään, sai viilata kahvaa hyvän tovin ennen kuin se oli edes filssauskelpoinen. Filssatessa viilaamisesta ilmestyneet naarmut eivät meinanneet lähteä millään pois, no loppujenlopuksi pääsin tämän hopeahirvityksen kanssa yhteisymmärrykseen! Kuviokin meni siirrettäessä vähän vinoon ja tosiaan reikiä poratessa läpisahauksia varten katkaisin poranterän työni sisään. Kaikki tämä ensimmäisen työstötunnin aikana!
Tänään sitten sain kuin sainkin kaikki reiät porattua ja pääsin sahaamaan, katkaisten ennätysmäärän sahanteriä, peräti sen 6 kappaletta, joista 4 ensimmäisessä reiässä... 
Reiät tuli kuitenkin loppujenlopuksi sahattua, kahvan muoto mukaan lukien. Onneksi neulaviiloilla en sentään saanut pahaa jälkeä aikaan, huomasin kuitenkin viilatessa lyöneeni erään porausmerkin aluksi vinoon ja nyt se sitten komeilee keskellä läpisahauksia erittäin häiritsevänä kuoppana...
Kun sain kahvan vihdoin ja viimein edes jonkinmoiseen kuntoon, alkoikin sitten sen jo valmiiksi aivan liian ohuen teräosan työstäminen. Viilasin kuoppia parhaani mukaan pois mutta pari syvää tuntui olevan hyvin hankalia tapauksia, loppujenlopuksi mahdottomia poistaa terän ohuuden takia, joka tosiaan jo lähtötilanteessa oli sen 0,8mm, tässä vaiheessa tippunut jo 0,75mm:iin... Lyhensin teräosaa entisestään, lopputulos oli oikeastaan varsin sympaattinen! Sain teräosan muodon sahattua noin suunnilleen ja ehkäpä ensi kerralla saan tuon ryökäleen jopa valmiiksi!





- Kati

2 kommenttia:

  1. Oi näyttääpä tosi hienolta, tykkään! :D Ja nuo viuhkamaiset kuviot tuossa päädyssä...ah <3 Harmillista että olet ollut kipeänä mutta onneksi olet jo parempaan päin :3 Vihjeenä tuli mieleeni että tekstiä oli jotenkin vaikea lukea, voisiko kappalejaot tehdä selkeästi välilyönnillä? :D Ja kuvat voisivat olla suurempia eli ne voisi säätää samanleyvisiksi tekstin kanssa niin olisi sulavampi kokonaisuus :3 Ideana heitän siis ihan! :3 Tosi mielenkiintoista lukea näistä sinun opinnoistasi! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! :D Viuhkamaisten kuvioiden idea syntyi kännykkäni taustakuvasta jossa oli tosiaan halki leikattuja appelsiineja :DD Loppujenlopuksi eivät nuo kyllä paljoa appelsiineja muistuta mutta kuvio on kyllä tosi kiva!
      Joo, tää bloggeri tunkee nää kappalejaot ihan hassusti, oon enteriä kyllä aina välissä painanu mutta ei tuu tuosta tekstistä kyllä oikeen ilmi :D Voin jatkossa tehdä erilliset kappalejaot kun kirjoitan pidempää tekstiä (:
      Kuvat jätin tahallaan pieniksi tässä postauksessa kun veitsi ei vielä valmis ollut :P Voin kyllä välivaihekuvatkin laittaa jatkossa isoina jos sitä toivotaan! En tiedä saako kuvat isommiksi klikkaamalla niitä, kännykässä muistaakseni ainakin sai (:

      Poista