keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Kultasepänala: Hopeasormusten juottaminen

Viimeinkin pääsi väsäämään koruja! Juottoharjoituksista on siis kyse ja sormuksia tuli tehtyä hopeasta yhteensä 4 kappaletta. Ensimmäiset kaksi olivat lähes katastrofeja, onneksi viila pelastaa :D. Yritin kuvata vaihe vaiheelta mutta ensimmäisten kohdalla se oikeastaan unohtui kokonaan joten pari ensimmäistä kuvaa on toisista sormuksista. Näitä kuviahan sitten riittää!


Ensin tosiaan valssattiin 3mm:n paksuisesta hopealangasta kuviovalssilla tämmöiset suirut. Reunat ja päädyt viilattiin tasaisiksi juottamista varten. Ennen valssausta olisi pitänyt hehkuttaa metalli pehmeämmäksi mutta minäpä sen unohdin näiden toisten sormusten kohdalla joten tein sen ennen muotoon taivuttamista.


Kun päädyt oli viilattu tasaisiksi, taivutettiin hopea soikioiksi, niin että päädyt olivat täysin tasaisesti vastakkain.


Sittempä nuo juotettiin kiinni ja rikkihappokeitoksen jälkeen alettiin hakemaan sormuksille pyöreää muotoa. Nuo kerkesin jo melkein laittamaan muotoonsa ennen kuin muistin välivaihekuvaamisen mutta pienempi ei ole vielä ihan pyöreä :D


Kuten jo alussa mainitsin, kaksi ensimmäistä sormusta olivat lähes katastrofi. Kuviot peittyivät osittain juotteen alle ja toisen sormuksen kuvio suli lähes puoliksi koko sormuksesta... Yllä ja alla kuvat molemmista.



Onneksi neulaviilat on keksitty! Vaikka en saanutkaan kukkakuvioisen sormuksen kuviota takaisin juotoksen kohdalta, sain ainakin sen kauniin pyöreäksi! Toisen sormuksen kykenin pelastamaan kokonaan sen tasaisten kuviopintojen ansiosta :D Kuvat yllä ja alla.


Pienenmpi sormus oli loppujenlopuksi hieman liian iso pikkurilliini, mutta liian pieni nimettömään, joten päädyin venyttämään sitä. Kokoero on silmin nähtävä. Kuvat alla.



Seuraavana työstöpäivänä, eli tänään, päädyin patinoimaan kukkakuvioisen sormuksen blitzillä. Jostain syystä (ilmeisesti käytin blitziä liian vähän) kuvio jäi tuollaiseksi kellertävän ruskeaksi, mutta se oikeastaan tuo sormukseen vain lisää ilmettä :D, eipä tuo muutenkaan mikään täydellinen ole.


Päädyin patinoimaan myös toisen erän toisen sormuksen tuodakseni sen kauniin kuvion paremmin esille. Tällä kertaa patinointi onnistui vähän paremmin mutta patinasta tuli sininen :DD, noh, eipä tuo haitannut!


Seuraavat kaksi kuvaa on otettu toisen satsin sormuksista ja niiden juotoskohdista. Juotokset erottuvat jotenkuten kuvioiden takia mutta eivät tosiaan niin pahasti kuin ensimmäisten sormuksien :D



Loppuun vielä kuva kaikista neljästä sormuksesta. Kyllä nuo ihan käytettäviä ovat, vaikkakin kokojensa puolesta jäivät vain nimetön- ja pikkurillisormuksiksi :D 



- Kati

4 kommenttia:

  1. Aaaa, vitsit, ihanaa, taideblogi. Ihania töitä, metallitöihin törmäilee harvemmin, mums. Joo, jään tosiaan seurailemaan, sen verran lupaavalta vaikuttaa. Mun tuherrusblogi löytyy tuolta:

    http://kuuleeko-kukaan.blogspot.com/

    Se on ollut aika epäaktiivinen, mut nyt sain taas useamman inspiraation, niin postauksia saattaa alkaa tulla tiheämpään tahtiin.

    Ja ps. Lahti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! (: Kävin katsastamassa blogis kanssa ja laitoin kommenttiakin :D Jään seurailemaan tosiaan (:
      Ja Lahti <3 ;D

      Poista
  2. Oi ihania sormuksia! :D Olisi itsekin hauskaa opetella joskus tekemään sormuksia ja koruja mutta pitää odottaa vain sitä sopivaa tilaisuutta :3 Itse tehdyillä koruilla on vain jotenkin ihan erilainen tunnelma kuin kaupasta ostetuilla! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! (: Tietääkseni jotkut tahot järjestää parin päivän korukursseja, ainakin omat luokkalaiset on puhunu niistä paljon (:
      Ite tehdyillä koruilla on joo tunnearvoa aika eri tavalla kuin ostetuilla :D

      Poista