sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Kultasepänala: 1. työssäoppiminen, Kultaseppä Harri Syrjänen, Helsinki (viikot 1 ja 2)

Hei vaan taas! Tästä tulee nyt melkosen pitkä postaus kun päätin kirjoittaa 1. ja 2. työssäoppimisviikon jutut samaan syssyyn. Ihan vaan sen takia koska olin ensimmäisellä viikolla yhden päivän pääsiäisloman takia töissä ja se oli helppo liittää tähän toiseen viikkoon. 
Ekat kuvat näyttää millainen paja on kyseessä, melko pieni ja kodikas. Pajalla on töissä pelkästään seppä Harri Syrjänen joka tekee niin kultasepäntöitä kuin myös nahkatöitä, kuten laukkuja ja vöitä. Hänen tyylinsä on aika omaperäinen ja tavallaan maanläheinen, mukavaa päästä tutustumaan töihin mitä ei tarvitse puunata ihan viimeisen päälle kiiltäviksi :D. Paikka sijaitsee Helsingissä Ratakadulla, design destrickillä.
Enimmäkseen olen vain sahaillut ja viilannut mikä ehkä vähän turhauttaa mutta ehkä tulevilla viikoilla saan jotain muutakin hommaa :D.
Ensimmäinen työssäoppimiseni kestää tosiaan tämän lukuvuoden viimeisen jakson loppuun asti, huhti- ja toukokuun ajan. Mukavaa vaihtelua kouluympäristölle ja Helsinki on kaupunkinakin todella kaunis vanhoine kerrostaloineen!







Kuvat pajasta otettu toisen kultasepänpöydän äärestä.



Ensimmäisenä päivänä ja toisen viikon alussa sahasin näitä luokkasormuksia irti valuistaan, viilasin sahatun kohdan tasaiseksi ja filssasin sen lisäksi reunat. Sen jälkeen tasasin kumilaikalla sormusten sisäpinnat ja reunat. ''Mattapinta'' saatiin aikaan metalliharjalaikalla mikä oli uusi tuttavuus minulle. Seppä säätää sormukset oikeisiin kokoihin itse.



Seuraavaksi minulle lykättiin kaksi soikeaa kiveä käteen ja sanottiin että teeppä noille kehykset. Nyt hylättiin monimutkaiset laskukaavat ja mentiin ihan käsituntumalla ja pihdeillä taivutellen ja näistä tuli itseasiassa paremmat kuin mitaten! Seppä kuulemma mittaa vain sormusten koon, ei ikinä mitään muuta, kokeilee vaan milloin on sopiva.



Välissä minulle annettiin myös ruuvi josta piti tehdä korvakoru. Sahasin ruuvin kannan irti ja tein sille sopivan istukan, mikä ei ollut helppo homma, mokoma kun oli todella ohutta hopeaa :D. Tuohon siis juotetaan tappi taakse ja rinkula kylkeen mistä roikkuu vielä erillinen ruuvin osa (ei sen kierreosa). Jäi epäselväksi tehdäänkö näitä kaksi vai yksi ja asia ei ole oikeen edennyt.



Jatkoin toisen kiven riipukseksi tekemistä sahaten sille alustan ja muokaten sitä sepän suunnitelmien mukaan. 


Juotin istutuskehyksen pohjaan kiinni koska riipuksesta olisi tullut todella korkea jos kiven istukkaa ei olisi upotettu osittain työhön.



Seppä takoi riipuksen kuperaksi reunoilta ja juotin sitten riipuksen pohjaan vahvikerenkaan.


Sahasin riipuksen keskellä istukan mentävän aukon ja istukka juotettiin siihen sitten sopivaan korkeuteen.


Tekstilevy oli valmiiksi sahattu mutta viilasin sen terävät reunat pois.


Yhdessä välissä sain hommakseni sahata ja viilata nämäkin muotoonsa. Tulivat laukun läppiin koristeiksi.


Perjantain viimeisimpiä hommia oli sahata tämä tilaustyö sepän suunnitelman mukaan ja viilata terävät reunat pois. Keskelle tulee helmi jota kädet pitävät paikoillaan. Sain jopa sahattua ylimääräisen osan kokonaisena pois ja näytti aika hauskalta :D.


- Kati

1 kommentti:

  1. Kiitos kivasta esittelystä. Ja hyvin esillä Googlessa . Hyvä informatio !

    VastaaPoista