lauantai 11. huhtikuuta 2015

Kultasepänala: Kruunuistukat

Heipähei! Tässä oon nyt sitten lukuvuoden viimeinen koulussa tehty työ, kruunuistukkariipus. Kun meille kerrottiin tehtävästä ja näytettiin että mitä pitäisi saada aikaiseksi, ensimmäinen reaktioni oli pienoinen kauhu, miten tuollaisen voisi saada väsättyä ja olla sulattamatta sitä vahingossa :DD. No hyvinhän se loppujenlopuksi meni ja pidin työstä kovasti! Pikkutarkkuus on se mun juttu :D.
Kiviksi työhön valitsin muistaakseni 7mm ametistin ja vaaleanlilahkon cubick zirconian. Olisin halunnut cubickin tilalle akvamariinin mutta sellaista ei ollut saman kokoisena kuin tuo ametisti joten päädyin sitten tuohon cubickiin joka oli loppujenlopuksi todella kaunis kivi, tosin vie ehkä vähän huomion ''superloistollaan'' ametistin vieressä. Halusin ametistin työhöni (kuten myös akvamariinin) koska se on syntymäkuukauteni, eli maaliskuun, kivi (myös horoskooppikiveni). Jollain tasolla haluan uskoa kivien tuomaan voimiin ja haluan ne osaksi korujani. Tässä nyt sitten on toinen, toinen on jo ostettuna mutta odottaa syksyyn (:
Mutta ei mulla muuta varmaan, työ tehty tosiaan 925 hopeasta. Kirjoittelen vielä tänään tai huomenna työssäoppimisestani! Nyt työvaiheisiin!


Valitsemani kivet. Oikealla ametisti, vasemmalla cb (jonka väri ei pääse tässä kyllä oikeuksiinsa...).



Työ alkoi kartioistukoiden teolla joka onkin tuttua jo kartioistukkasormuksesta.


Kartioistukoista sahattiin pohja pois (johon istukat normaalisti juotetaan takaisin kiinni jos niitä ei laiteta jollekkin muulle alustalle) ja katsottiin sopivin kynsimäärä, jonka tosiaan piti olla parillinen. Päädyin kuuteen kynteen ja merkkasin niiden paikat. Sitten sahasin niiden väliin raot jotta viilaaminen menisi suorassa linjassa. Viilaaminen kävi pyöreällä neulaviilalla ja kaikkien kynsien väliin tuli aukot ja viisteet.


Tässä vielä kuva ensimmäisistä viisteistä molemmissa töissä.


Kun ensimmäiset viisteet oli tehty, alettiin tekemään toisen puolen viisteitä jotka tulivat siis kynsien kohdille pohjapuolelle. Nämä tehtiin ihan vain kolmio- ja barettineulaviiloilla. Viilaamisen jälkeen kaikki välit piti kiillottaa koska se ei onnistuisi enää sen jälkeen kun ne on kiinnitetty niiden alustaan.


Tässä kaikki työni metalliosat. Mietin riipuksen pohjaa pitkän aikaa ja päädyin lopulta suorakaiteen muotoiseen pohjaan jonka ylä- ja alareuna oli taivutettu istukoiden suojaksi.


Tässä pohja taivutettuna.


Kruunuistukat juotettiin pohjaan kiinni ja se ei tosiaan ollut helppo homma... Sain juottaa toisen kiinni varmaan 5 kertaa koska se ei ikinä juottunut kaikista jaloistaan kunnolla. Tässä työ on ensimmäisen yrityksen jälkeen ja etummaisesta istukasta huomaa että sen ja alustan välissä ei ole juotetta (tumma väli).


Kun mokomat saatiin lenkin lisäksi juotettua kiinni ja työ putsattua ja kiillotettua jotenkuten se näytti tältä. Aika karun näköinen vielä :D.


Pohjaan tehtiin kruunuistukoiden kohdalle reiät jotta kaikki lika pääsee kiven alta pois tarvittaessa. Kruunuistukat eivät ole täydellisessä rivissä koska ne oli todella vaikea saada samaan linjaan juottaessa ilman että pilasi alustan täysin... Tyydyin siis pieneen vinksahtaneisuuteen.



Sitten alkoi kiven istukoiden teko. Mikroporalla porattiin jokaisesta kynnestä osa pois niin että kivi laskeutuisi tiettyyn korkeuteen tasaisesti.


Kynnet taivutettiin kivien päälle pihdeillä ottaen tukea vastakkaisesta kynnestä. Tämä on ehkä helpoin istutustapa jota olen kokeillut. Pohja on aika skrymppaantunut ja naarmuilla mikä oli tosi harmillista... Sain sen kuitenkin jotenkuten korjattua, mutten ihan täysin mikä harmittaa vähän..


Tässäpä tämä nyt sitten on valmiina ja kiiltävänä! Kivienkin värit pääsevät oikeuksiinsa :D. Riipuksesta tuli mielestäni todella nätti ja sitä onkin tullut jo käytettyä. 



- Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti