lauantai 28. maaliskuuta 2015

Kultasepänala: Kaiverrus

Heissan! Meillä on ollut koulussa muutaman opintoviikon verran myös kaiverrusta, ihan vain perusteiden verran. Kultasepät ei tosiaan kaiverra virallisesti, vaan siihen kouluttaudutaan ihan erikseen kaivertaja-alalla.
Kaivertamista kuulemma rakastaa tai vihaa, itse pidän siitä todella paljon, mukavan leppoisaa hommaa ja pääsee piirtämäänkin tekstejä! Saa nähdä täydennänkö koulutustani sitten joskus kaivertajaksikin :D. 
Meille opetettiin ensin viistekaivertamisen perusteet kuparilaatoille ja toisella opintoviikolla oli sormuskaiverrusta jolloin teimme myös oman kaivertimen. Kerron näistä lisää kuvien seassa (:
Sitten ilouutisiin! Sain työssäoppimispaikan pajalta Helsingistä! Toivo oli melkeimpä menetetty kun olin kysellyt noin 30 paikkaa läpi niin paja- kuin myyntipuoleltakin... Tänä aamuna kuitenkin sain sähköpostia eräältä sepältä joka totesi että minulla oli käynyt tuuri ja voisin tulla hänelle työssäoppimaan! Se tunne kun voisi melkein itkeä onnesta kun on stressannut paikan saamisesta viimeisen kuukauden ajan on ihan mahtava. En varmaan ikinä voi kiittää tuota seppää tarpeeksi :D. Mutta nyt itse kaivertamiseen!


Kaivertamisen ehkä rasittavin osuus on noiden viivojen teko jotta kirjaimet tulisivat juuri oikeaan kulmaan ja okean matkan päähän toisistaan... Kuparilaatta siis filssataan mataksi, sen päälle levitetään vesivärikerros jonka päälle sitten piirretään viivasto ja teksti. Tämän jälkeen laatta lakataan oksalakalla jotta lyijykynän jälki ei lähde pois ja laatta kiinnitetään kaiverrusalustaan pakettilakalla. Tuo teksti on tosiaan kirjoitettu käsin mallikirjaimista.


Viistekaiverrin joka on mitoitettu juuri itselle sopivaksi. Opettaja tosin teki nämä kaikille helpottaakseen ja nopeuttaakseen toimintaa.


Sormuskaiverrin. Nämä tehtiin itse opettajan ohjeiden mukaisesti.


Valmista tekstiä viistekaivertimella. Aika karun näköistä, nämä kun ovat ensimmäisiä tekstilaattojani :D. Huomaa että kaikki lipsahdukset on korjattu kiekuroilla tekstin seassa XD. Näyttää karulta mutta näitä on myös aika vaikea kuvata kun valo käy kaiverrukseen ihan miten lystää!


Kaunokirjoituksen harjoittelua laatoille. Huomattavasti vaikeampaa kuin tuo edellinen teksti :D. Ja karulta näyttää edelleen...



Viimeisenä vielä vähän sormuskaiverrus kuvia! Melkoista näpertämistä :D. Pienenpientä kaunotekstiä sormuksen sisään ja eikun kaivertamaan! Lopputulos ei kovin kaunista mutta yritys oli kova :D. Viimeinen kuva on ehkä paras kaivertamistani sormuksista ja myös viimeisin.


- Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti