torstai 19. maaliskuuta 2015

Kultasepänala: Kartioistukkasormus

Hei taas! Vihdoin ja viimein saan tämänkin riiviön tänne blogin puolelle! Ette voi uskoa kuinka paljon vaivaa tämä sormus on tuottanut... Pariin otteeseen meinasi oikeesti lentää kaaressa pihalle. Ensimmäinen työ joka on monta kuukautta myöhässä. Ja tänään se valmistui.
Kartioistukkasormuksesta on siis kyse ja tätä on väännetty niin useaan otteeseen ja kun mikään ei vaan voi sujua niin kuin pitäisi :D. Tämä oli jakson viimeinen koulutyö joten nyt sitten pyöritellään matikan ja yritystiedon lomassa peukaloita ja mietitään mitähän sitä tekisi pajalla. Teen 5 paria nappikorviksia nyt ainakin ja myydä ajattelin (:
Mutta sen pitemmittä puheitta itse sormuksen tekoon!



Herranjumala, tästä on niin kauan että saa ihan miettiä mitä tässä on väännetty :D. Hopea kangesta valssattiin neliönmuotoista ohuempaa kankea jonka päätyt litistettiin levyvalssilla niin että keskelle jäi paksumpi kohta.


Kanki taivutettiin juottovalmiuteen, juotettiin kiinni ja pyöristettiin sormuksen muotoon.


Sormus taottiin paksummasta osasta litteäksi ja viilattiin muotoon.



Sormus filssattiin ja kiillotettiin, kartioistukan putki juotettiin kiinni, jonka jälkeen se lyötiin kartioistukkaraudan avulla kartioksi.


Putki-istukoiden putki vedettiin itse.


Sormusrungon keskelle sahattiin kartioistukan menevä aukko.


Kartioistukka juotettiin runkoon kiinni ja tästä ne ongelmat sitten lähtivät liikkeelle... Kartioistukka meni koko ajan vinoon ja aina kun sitä yritti korjata niin mokoma humpsahti kokonaan irti...


Putki-istukoita kiinni juottaessa koko sormus hajosi palasiksi. Kaikki paitsi istukoiden juotokset sulivat ja siinä sitä sitten koottiin uudestaan yhteen... Juoteainetta kului ja lopputulos oli aikas järkyttävä... No, ainakin palikat olivat yhdessä!



Onneksi on viila joka tosiaan pelasti työni! Pahimmat jäljet sai viilattua hyvin piiloon, vain toinen putki-istukoista on lähempänä kartioistukkaa ja vähän runsaammalla juotteella, ehheh..



Taaempi putki-istutus on se epäonnistuneempi :D


Kivet työssä ennen istutusta, vielä järkevän näköisenä... Käytimme tämän työn kanssa istutusmuovia apuna istutuksessa.


Kivet istutettuina, kuva yhtä järkyttävää laatua kuin istutuskin :D. Tuo reuna ei tosiaan millään halunnut painua kiven päälle.... Se ängettiin siihen sitten väkisin ja siltä näyttää... Edes putki-istutukset eivät menneet niille tarkoitetulla työkalulla vaan nekin naputtelin mukavasti vasaralla paikalleen.. Sitä ennen onnistuin saamaan toisen pienen kiven jumiin työhöni niin että se pyöri kaikin mahdollisin päin siellä sisällä.... Istutukseen meni lopulta aikaa varmaan 4h vaikka sen pitäisi olla helppo about 30min homma... Ei kauheasti naurattanut sitä vääntäessä.


Mutta saatiimpa siitä rumiluksesta lopulta sormuksen näköinen! Melkoista viilaamista ja kiillottamista se vaati enkä vieläkään ole tyytyväinen mutta sen virheille ei voi tehdä mitään. Tai no jos haluaa aloittaa alusta niin siitä vaan... Tämä taitaa joutaa suoraan romutukseen, en pidä edes sormuksen mallista, todella epäkäytännöllinen.


Ison kiven reunukset ovat vieläkin järkyttävät..



- Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti